alt

Страхування для IT-компаній: без чого українських розробників «не пустять» на глобальний ринок?

На Заході дуже розвинений ризик-менеджмент. Якщо ви хочете взяти участь у міжнародному тендері чи заключити договір з іноземним замовником, без страхування відповідальності не обійтися. Воно дає гарантію, що ви надійний партнер і, незважаючи, на будь-які непередбачувані обставини, виконаєте свої зобов’язання.

Існує три основних види страхування для IT-компаній:

1. Загальноцивільна відповідальність. Нанесення шкоди третім особам

2. Відповідальність роботодавця. Нанесення шкоди працівникові

3. Професійна відповідальність. Нанесення збитків через помилку

Загальноцивільна відповідальність

(public liability, general liability, third party liability)

Це страхування, на випадок, якщо ви, ваша компанія чи ваш співробітник завдасть шкоди майну або/та здоров’ю третій особі. Ситуації можуть бути різними: затопило приміщення, сталася пожежа чи хтось випадково пролив каву на дороге обладнання.



Трудова відповідальність

(employers liability)

Відповідальність роботодавця — це захист компанії, на випадок, якщо працівники постраждають з її вини та захочуть подати позов до суду. Наприклад, на кухні вибухнула кавоварка і один з ваших співробітників отримав травму.

Тепер він може подати позов до суду, бо ви не забезпечили йому належних умов праці. А це, у свою чергу, призведе до юридичної тяганини і до дір у бюджеті компанії.

Звичайно, в Україні, поки -що складно уявити ситуацію, щоб працівник судився з роботодавцем, але у Європі це давно звичайна практика. Тому є дуже великий шанс, що європейський замовник захоче підписати з вами контракт тільки, якщо у вас буде таке страхування.

Професійна відповідальність

(professional indemnity, errors & omissions, product/ services liability)

Страхує від наслідків помилки у продукті, який ви розробили та продали замовнику. Вони можуть бути незначними, а можуть принести багатомільйонні збитки клієнту. Наприклад, ваша компанія розробила і впровадила систему формування рахунків для мережі супермаркетів чи клінік, скажімо в Німеччині.

Після декількох місяців роботи, виявилося, що програма видає некоректні звіти, неправильно розраховує вартість послуг, а вибірка даних неповна. Тепер замовники вимагають від вас 1 млн євро відшкодувань, досить реальна сума збитків для сусідніх країн, не кажучи про США. Страхування професійної відповідальності якраз і захищає від таких випадків. Збитки покриє страхова, ви продовжите свою роботу.