alt

Або як IT-компаніям не «влетіти» на мільйон доларів та не втратити репутацію?

Ситуація:

Ваша компанія розробила програмне забезпечення для бухгалтерського обліку, яке має автоматично розраховувати податки. Ви продали його, припустимо, у Чехію. Пройшло декілька місяців, програма оновилася, і це призвело до помилки: податки порахувалися неправильно. Оскільки помилку знайшли тільки через певний час, компанія мала заплатити штраф за податковий борг.

Тепер до вас, як до розробника, звернуться за компенсацією витрат: доведеться оплатити не лише штраф, а й гонорар юристів. Тому розміри таких вимог можуть сягати як декількох тисяч, так і мільйонів доларів.

Наслідки для вашої компанії можуть бути різними: від незначної «дірки» в бюджеті до банкрутства й незмоги заплатити своїм працівникам за роботу. У другому варіанті ви ще й фізично зникнете для клієнта. Йому доведеться шукати нових розробників і додаткові кошти на вирішення проблеми.

Саме в таких випадках IT-компанію врятує страхування професійної відповідальності.

В Америці, старій Європі та країнах Азії дуже розвинений ризик-менеджмент, тому ще на етапі підписання договору від вас вимагатимуть страхування професійної відповідальності.

Страхування професійної відповідальності для IT-компаній. Що це?

В Америці, старій Європі та країнах Азії дуже розвинений ризик-менеджмент, тому ще на етапі підписання договору від вас вимагатимуть страхування професійної відповідальності.

З ним ви спокійно зможете брати участь у міжнародних тендерах, ваша репутація та фінансові інтереси захищені, а умови контрагентів будуть виконані.

Що потрібно зробити, щоб застрахуватися?

Потрібно звернутися до нас або до своїх юристів, які допоможуть розтлумачити вимогу на страхування (якщо така вказана у контракті) і правильно сформувати побажання до договору. Страховик запропонує декілька пакетів з різними цінами та умовами, територією покриття. Договір може охоплювати як територію однієї країни, так і всю Європу, США чи Канаду. Погоджуєте всі умови, підписуєте договір (це можна зробити онлайн), — і ви застраховані.

Скільки договорів страхування професійної відповідальності мені треба оформити? Під кожного клієнта окремо?

Є два варіанти:

  1. Ви можете застрахувати свою відповідальність у конкретному проекті з конкретним клієнтом на певний проміжок часу.

  2. Застрахуйте відповідальність за всіма можливими клієнтами та проектами протягом року.

У другому варіанті ви вибираєте тільки територію дії договору, зате ніяк не прив’язані до клієнтів. Це дешевше та значно простіше, ніж укладати договори з кожним замовником окремо.

А якщо я фрілансер, мені теж треба страхуватися?

Страхування професійної відповідальності потрібне всім хто, надає послуги у сфері IT за кордон:

— Розробка, продаж та супровід ПЗ

— Project management

— Web-дизайн, розробка сайтів

— Системний аналіз

— Обробка та зберігання даних

— IT-консалтинг

— Освіта у сфері IT

— Інші послуги, пов’язані з ІТ

Ви можете бути фрилансером-розробником або ж бути власником компанії, — у будь-якому випадку таке страхування вже стало мастхевом.